Призивът към бившите войници да се явят в най-близката военна база изглеждаше

...
Призивът към бившите войници да се явят в най-близката военна база изглеждаше
Коментари Харесай

Суданската армия призовава запасняците под знамената си

Призивът към някогашните войници да се явят в най-близката военна база изглеждаше ориентиран към подсилване на армията в борбата ѝ с паравоенните Сили за бърза поддръжка (СБП), само че може да укрепи спора дни след примирието.

За това заяви Агенция Франс Прес.

Спорадичните сражения продължиха през цялата седмица, макар че наблюдаващите за преустановяване на огъня Саудитска Арабия и Съединени американски щати обявиха по-рано в петък, че спазването на примирието се усъвършенства, само че дейностите на армията може да демонстрират, че тя се приготвя за дълъг спор.

Говорител на армията съобщи, че записването в армията ще бъде непринудено. В настоящия закон за въоръжените сили на Судан обаче се споделя, че пенсионираните бойци остават резервисти, които имат право на наложително наново постъпване в армията.

Това не включва тези, които са отбили единствено наложителната двугодишна военна работа в Судан.

В петък водачът на армията Абдел-Фатах ал-Бурхан изпрати писмо до генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш с молба да размени своя делегат Фолкер Пертес, оповестиха източници от суданското президентство.

Източниците не показват детайлности, само че Пертес, който беше назначен през 2021 година, настояваше за политически преход към гражданско ръководство, на който някои представители на армията се противопоставяха.

" Генералният секретар е шокиран от писмото ", съобщи в петък представителят на Организация на обединените нации Стефан Дюжарик. " Генералният секретар се гордее с работата, свършена от Фолкер Пертес, и удостоверява цялостното си доверие в своя специфичен представител. "

Източници от армията оповестиха, че военните са прехванали и оръжия, импортирани контрабандно в суданска провинция на Червено море от непозната страна, без да дават детайлности.

В понеделник армията и RSF започнаха седемдневно помирение, което има за цел да обезпечи достъп до помощи и услуги след сраженията от средата на април, при които починаха стотици хора и се стигна до бежанска рецесия.

Въпреки намаляването на сраженията, през седмицата към момента имаше известия за конфликти, артилерийски обстрел и въздушни удари.

Представителите на Саудитска Арабия и Съединени американски щати " предизвестиха страните за по-нататъшни нарушавания и ги помолиха да подобрят спазването на прекратяването на огъня на 25 май, което те направиха ", се споделя още в известието.

Жителите на Хартум, които са останали в града, страдат от сривове в електроснабдяването, водоснабдяването, здравните и информационните услуги.

Много домове, изключително в заможните региони, са разграбени, както и хранителни магазини, мелници за брашно и други значими обекти.

" Всичко това е част от хаоса на тази война ", споделя Тайсир Абделрахим, която е схванала от чужбина, че домът ѝ е ограбен. " Дори да бяхме в Судан, не можеш да направиш нищо по въпроса. "

Една от организациите, помагащи на деца, заболели от рак, съобщи, че къщата за посетители, която ръководи, е била ограбена, в това число сейфът и стаите на пациентите. Децата са били преместени преди този момент.

Около 1,3 млн. души са избягали от домовете си - през границата или в границите на голямата страна.

Министерството на здравеопазването заяви, че минимум 730 души са починали, макар че същинската цифра евентуално е доста по-висока.

Тъй като половината от 49-милионното население на Судан се нуждае от помощ, Американската организация за интернационално развиване заяви, че с кораби се изпраща зърно за изхранването на 2 милиона души за един месец.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР